24.04.2012

Kayra Şaraplı Lezzetler ve Tarifler

4. Kayra Restoran Haftası'nın sonuna gelmek üzereyiz ancak sonlara yaklaşılıyor diye Kayra Şarapları performansı düşürmüyor ve tüm hızıyla çeşitli etkinliklere devam ediyor. Bu sefer blog yazarları için düzenlenen Eyüp Kemal Sevinç eğitmenliğinde, Kanyon MakroCenter ev sahipliğinde Şaraplı Lezzetler workshop'undayız. Kimler yok ki workshop'da Yasemin SümengenElif Saraçoğlu, Ebrar ÇankayaMadam BrownieCan DirekliGonca Güzel, Banneema ve bendeniz. Davet aldığımız bu güzel etkinlikte şaraplı yemekler yapacağız.  Yemeğe başlamadan önce tanışıyoruz, kaynaşıyoruz, bloglarımızdan bahsediyoruz. Ardından Şef Eyüp düdüğü çalıyor ve "marş marş herkes yerine" diyor. 


İki kişi bir istasyona gelecek şekilde yerlerimizi alıyoruz. Bende sevgili Yasemin ile aynı istasyondayım. Tüm malzemeler yerli yerinde bizi bekliyor. Peki bu kadar malzemeyle ne mi yapacağız? Hemen menüyü sayıyorum sizlere;
  • Karidesli Enginar Kalbi Salatası
  • Rezeneli Risotto
  • Beyaz Şarap Soslu Levrek Buğulama
  • Kırmızı Şarap Soslu Armut

Şef Eyüp tarafından belirlenen gurme menünün yemekleri bu şaraplarla hazırlacak. 

Menü ana yemek, salata, tatlı derken tam 4 çeşitten oluşuyor. Yer ve zaman kısıtı sebebiyle herkes yanındaki arkadaşıyla yemekleri ikişer ikişer paylaşıyor. Ben Rezeneli Risotto ve Kırmızı Şarap Soslu Armut'u seçerken, Yasemin Karidesli Enginar Kalbi Salatası ve Beyaz Şarap Soslu Levrek Buğulama'yı seçiyor. 

Ve işte ilk aşama başlıyor. Ben Rezeneli Risotto yaparken, Yasemin de bir yandan Karidesli Enginar Kalbi Salatası yapacak. 

Öncelikle  4 kişilik Rezeneli Risotto 'dan başlayalım. 


Daha birkaç gün önce  John Steinbeck'ten edebi bir risotto tarifi yayınlamışken workshop'ta risotto yapmak üst üste geldi. Edebi olmasa da bir risotto tarifi de benden olsun. Öncelikle 2 diş sarımsak ve 1 adet kuru soğanı ince ince kıyıyoruz. 


1/2 çay bardağı zeytinyağını ısıttıktan sonra içine soğan ve sarımsaklarımızı ekliyoruz ve bunları dirilikleri yitine kadar kavuruyoruz. İşin püf noktası tencere kenarında soğan ya da sarımsağın kalmadığından emin olmak yoksa tencere dibindekiler pişerken bunlar diri kalıyor ve homojen lezzeti engelliyor. 


1,5 su bardağı risotto pirincini tencereye ekledikten sonra bir müddet pirinç ve soğanları birlikte kavuruyoruz. 


1/2 çay bardağı Terra Pinot Grigio şarabını pirincin üzerine ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. 

   
Soğanları biraz yakmış mıyım ne, neyse çaktırmayın ;) 


Elimizdeki 4 su bardağı kaynamış et suyununiki kepçesini tencereye ilave ederek karıştırmaya devam edelim. 


100 gr. taze rezeneyi ince ince doğruyoruz ve sap kısımlarını tencereye atıp karıştırmaya başlıyoruz. Dikkat yaprak kısımlarını henüz yemeğe koymadık. 


Taze rezenenin yaprakları bir kenarda bekleyedursun, biz birkaç dal taze biberiye, tarhun ve frenk maydanozunu incecik kıyalım ve hepsini bir kaseye alalım. 


Kalan et suyunu ve taze otlarımızı tencereye atıp 5 - 10 dakika daha karıştıralım. Pirinçler piştikten sonra 2 yemek kaşığı tereyağ ve 1/2 çay bardağı parmesan peynirini ekleyip risotto'yu bağlayalım ve servis yapalım.   


Workshop'da tempo yüksek, hızlı olmaya ve işleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Yasemin o esnada Karidesli Enginar Kalbi Salatası yaptı. Haydi bu farklı salatanın tarifine bakalım. 


Temel malzemelerimiz  6-7 adet dörde bölünmüş enginar kalbi100 gr. jumbo boy karidesi ve iki diş sarımsağı hafifçe yağladığımız tavaya atıyoruz ve 3-5 dakika kavuruyoruz. 


Jülyen doğradığımız kapya kırmızı ve sarı biberleri tavaya ilave edip bir iki sefer tavada çeviriyoruz. 


1/2 çay bardağı Leona Savugnion Blanc ve kırmızı biber ekleyip arada tuz, karabiber ilave ederek karidesler pişene kadar ara ara karıştırıyoruz. 

Salata sosu için 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 limon suyu, 2 tatlı kaşığı bal, 2 dal taze kekik ve tuz,karabiberi blenderdan geçiyoruz. 


200 gr. bebek ıspanağı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra tabağa yerleştiriyoruz. Burada ıspanağı kurutmak çok önemli yoksa tadım sırasında suyunu salıyor ve sosu sulandırıp asıl lezzetten bizi alıkoabiliyor.


Ispanakların üstüne karidesli enginar kalbi karışımını sosla birlikte yerleştiriyoruz ve en üste parmesan peyniri serpiyoruz.


Herkesin salatası hazır yemek başlamadan önce masaya diziyoruz ve ikinci etap başlıyor. 

Sırada beyaz şarap soslu levrek buğulama ve kırmızı şarap soslu armut tatlısı var. Yasemin buğulamayı seçerken, ben tatlıyı seçiyorum. Tatlıyı sona bırakalım ve buğulama tarifiyle devam edelim. 


2 adet fileto levreği geniş bir tencereye yerleştiriyoruz, üzerine kapya kırmızı, sarı biber, domates, maydanoz, defne yaprağı ve limon diziyoruz ve tereyağı ilave ediyoruz.   


1/2 su bardağı Terra de France Pinot Noir şarabı ekleyerek kapağını kapatıp orta dereceli ısıda on dakika pişiriyoruz ve servise hazırız. 


Şimdi sıra kırmızı şarap soslu armut tatlısında;


4 adet armutu soyacak yardımıyla soyuyoruz, alt kısmını düz hale getirip çay kaşığıyla çekirdeklerini çıkarıyoruz ve tencereye diziyoruz. 


Sakın ola ki saplarını koparmayın, ben yıkarken armudun sapını kale almayıp koparmıştım ama şefimiz fark edince herkesi dikkatle uyardı. Armutlar saplı olacak ona göre :)


Armutların üzerine portakal kabuğu rendeliyoruz. 




Ardından üzerine 2 su bardağı Kayra Madre Öküzgözü Boğazkere(likörlü şarap), karanfil, çubuk tarçın, esmer şeker ve vişne suyu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Püf noktası; armutların her tarafının eşit derecede eş zamanlı pişmesini sağlamak için armutları yana yatırıyoruz.


Armutlar yumuşadıktan sonra tencereden alıp soğumaya bırakıyoruz. Kalan karışım koyulaşıncaya kadar yaklaşık 10-15 dakika kaynatıyoruz. Karışım soğuduktan sonra armutun üzerinde gezdirerek yanında dondurma ve portakal segmentleriyle servis yapıyoruz. 


Menüdeki tüm yemeklerimiz hazır olunca tabaklarımızı alıp yemek masasına geçiyoruz ve keyifli sohbet eşliğinde yaptıklarımızı tadıyoruz. 


Hımmm gayet leziz hem de pratik ve sağlıklı. Artık bu öğrendiklerimizi evde uygularım, misafirlerime de yaparım. Ayrıca Eyüp Şef'in yediği yemekler Yasemin'le ikimizin ortak çalışmasının meyveleri. Kendisi yemekleri epeyce sevdi ve yaptığımız yemeklerden keyif aldı. 



Gitmeden hep birlikte elimizde Kayra Şarapları'nın şirin hediyesiyle bir hatıra fotoğrafı çektiriyoruz. Umarım tarifleri, fotoğrafları siz de beğenmişsinizdir. Bizler yaparken çok büyük bir keyif aldık. İyi ki Kayra Şarapları ve MakroCenter böyle bir gün organize etmiş, Eyüp Şef bize böyle güzel yemekler öğretmiş ve ben harika insanlarla tanışmışım :)

1 yorum:

  1. Çok güzel Beton boru firması olarak paylaşımlarınızın devam etmesini diliyoruz.Blogunuzu takip etmeye devam edeceğiz.

    YanıtlaSil

İlginiz için teşekkür ederim.