24.03.2012

10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri

15 - 18 Mart tarihleri arasında İstanbul Tüyap Kongre Merkezi'nde yerli ve yabancı şefler, aşçılık öğrencileri ve bu alanla ilgili kişiler 10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri'nde buluştu. 4 gün boyunca lise düzeyi aşçılık öğrencileri, üniversite düzeyi aşçılık öğrencileri ve şefler arasında ana yemek, tatlı, makarna, et ve balık başta olmak üzere pek çok kategoride çeşitli gastronomi yarışmaları düzenlendi. Bu yarışmaların amacı Türk mutfağını dünyanın diğer mutfak kültürleri ile buluşturmak, Türk aşçıları ile dünyanın önde gelen aşçıları arasında bilgi alışverişini sağlamaktı. 


Bu yarışmalardan üniversite öğrencileri arasında yapılan ana yemek yarışmalarına seyirci olarak katıldım. Gönül isterdi ki bütün yarışmaları izleyebileyim ancak bazı yarışmaların hafta içine denk gelmesi ve hafta sonu yapılacak işlerimin birikmesi sebebiyle sadece iki yarışmaya katılabildim. Tüm bunlara rağmen o ortamda bulunmak yarışmacılarla o heyecanı paylaşmak oldukça keyif vericiydi. 


10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri'nde katılımcılarla yaptığım sohbet esnasında önceki yıllara nazaran bu sene katılımın az olduğu dile getirildi. Önceki yıllarda İstanbul Mutfak Günlerine katılmadığım için katılımcı sayısı hakkında pek bir yorum yapamadım ancak benim gözlemim katılımcı kitlesinin genel olarak yarışmacılar ve yarışmacıların ailelerinden oluşması yönündeydi. Cumartesi günü yarışmalarda bulunmama rağmen bu kitle dışında katılımcı azlığı dikkatimi çekti. 

Yarışma standları yanı sıra başka standlar da festival alanını canlandırmıştı. Örneğin, bir usta tek lokmalık meyveli tart hazırlayarak katılımcılara ikram ediyordu.


Aksesuar standında en çok ilgimi çeken bu narlardı. Görselliği ve rengiyle diğer aksesuarlardan sıyrılıyordu.


Kitapsız olmaz değil mi? Yemek, mutfak, tarifler ile ilgili pek çok kitap bu alandaydı. 


Başka bir firma sebze ve meyveleri raflara dizmiş. Doğadaki tüm renklerin müthiş ahenki bu standdaki meyve ve sebzeler aracılığıyla hissediliyordu.


Buz satan bir firmanın sunumu renkli buz kaseler ve shot'lar ile yapması katılımcıların ilgisini çekti.


Eksisiyle artısıyla yarışmalar harici 10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri manzaraları bu şekildeydi. Umarım önümüzdeki yıl daha geniş bir katılım olur ve ben de daha fazla etkinliğe katılabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginiz için teşekkür ederim.