3.10.2012

Karpi | Beylerbeyi


Kendimi bildim bileli yemek ayırt etmem, pek çok yemeği severim, denerim hatta hapur hupur yerim. Bazıları vardır ki lafı bile geçse ağzımı sulandırır, tokken acıktırır. Memleketimin pidesi de bunlardan biridir. Beni mutluluktan uçurur. 

Tabi sadece Nazilli'nin değil Trabzon olsun Samsun olsun başka şehirlerimizin de pideleri meşhurdur. Ancak çoğu zaman kötüsüne denk geldiğimden sebep Nazilli dışında özellikle İstanbul'da pide yememeye yeminliydim ta ki bir grup Trabzon'lu arkadaşım beni Karpi'ye götürene kadar. 


Mekana ikna kıyamet mekana gidiyoruz, ben "açık kıymalı pide" siparişi veriyorum ama hadi bakalım modundayım. Neyse, pide geliyor konuyor masaya. Görüntüsü hislerimi biraz değişiyor, hey yavrum demeye başlıyorum sanki içimden. Sonra tadına bakıyorum, bu sefer dışımdan hey yavrum diyorum. Gerçekten çok leziz. Pidenin üzerinde süzülen tereyağıyla kıyma, domates, soğan ve biber pek bir çoşkun.   


Şeklen şemalen Nazilli Pidesi'ne benzemiyor, Karadeniz Pidesi. Örneğin, pide kesik bir biçimde servis edilmiyor. Tabi ben de böylesine alışık değilim bu yüzden kolay yiyebilmek adına kesiyorum pideyi. Tabiri caizse resmen tabiatına aykırı bir şekilde katlediyorum, pizza mı bu kardeşim bu nasıl pide kesiş. Ne desen haklısın. Ben de sana katılıyorum. 


Neyse ki, yanımda bu işin piri bir arkadaşım var. Bana uygulamalı olarak Trabzon Pidesi nasıl yenir öğretiyor. Sen de benim gibi bu tekniğe yabancıysan, bu anlatım az buçuk işini kolaylaştırır diye düşünüyorum. Öncelikle pidenin dışını oluşturan kıymasız kısımdan bir parça koparıyoruz. Ardından pideye bandırmak ve kıymaları kucaklamak suretiyle kendimize doğru yol aldırıyoruz. Böylece dıştan içe doğru pidemizi afiyetle mideye indiriyoruz. Tekniğine uygun yemek pek de kolay değil ama bir kaç pratik işi çözer zannımca ;) 


Menü pide çeşitlerinden oluşuyor. Özel günlerde kuru fasulye-pilav, Ramazanda güveç çıkıyor. Fiyatlar, İstanbul pide fiyatlarına göre normal sayılabilir fakat tahmin edildiği üzere Nazilli'ye Trabzon'a (denilene göre) kıyasla pahalı. 


Beylerbeyi'nde olan Karpi aynı zamanda boğaza nazır. 

Bana yeminimi bozduran pideci, uğrak yerimsin artık ;) 

6 yorum:

  1. Off canım yaa naptın :) Bayılırım ben de Karadeniz pidelerine. Bu dediğin yeri de mutlaka deniycem.

    Ben de sana Mis Pide'yi önereyim, Zeynepkamil'de Burhan Felek'in karşı kaldırımında. Kavurmalı kaşarlı pidesini dene mutlaka, peyniri kesin Trabzon'dan geliyor olmalı. Rize'de yediklerimi aratmadı.

    YanıtlaSil
  2. Karpide yiyeceksen kavurmalı yiyeceksin. Kıymalıyı ise Lider'de sarısından çift yumurtalı.

    YanıtlaSil
  3. Özgecim beğendiğine sevindim, denedikten sonra yorumlarını bekliyorum :) kıymalı pideden sonra en sevdiğim pidelerden biri kavurmalı kaşarlı pidedir, en kısa zamanda tavsiye ettiğin yere uğrayacağım.

    YanıtlaSil
  4. fiyatlar uçmuş. pizza hut'da sınırsız pizza daha ucuz. karadeniz pidesi için değmez bence.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili adsız, fiyatlar bence de pahalı ama ne yazık ki istanbul'da her şey genel olarak diğer şehirlere kıyasla pahalı. Demek ki sen pizzayı daha çok seviyorsun o halde afiyet bal olsun :)

    YanıtlaSil
  6. özgecim fiyatlar gerçekten pahalı ama :)

    YanıtlaSil

İlginiz için teşekkür ederim.