24.04.2012

Kayra Şaraplı Lezzetler ve Tarifler

4. Kayra Restoran Haftası'nın sonuna gelmek üzereyiz ancak sonlara yaklaşılıyor diye Kayra Şarapları performansı düşürmüyor ve tüm hızıyla çeşitli etkinliklere devam ediyor. Bu sefer blog yazarları için düzenlenen Eyüp Kemal Sevinç eğitmenliğinde, Kanyon MakroCenter ev sahipliğinde Şaraplı Lezzetler workshop'undayız. Kimler yok ki workshop'da Yasemin SümengenElif Saraçoğlu, Ebrar ÇankayaMadam BrownieCan DirekliGonca Güzel, Banneema ve bendeniz. Davet aldığımız bu güzel etkinlikte şaraplı yemekler yapacağız.  Yemeğe başlamadan önce tanışıyoruz, kaynaşıyoruz, bloglarımızdan bahsediyoruz. Ardından Şef Eyüp düdüğü çalıyor ve "marş marş herkes yerine" diyor. 


İki kişi bir istasyona gelecek şekilde yerlerimizi alıyoruz. Bende sevgili Yasemin ile aynı istasyondayım. Tüm malzemeler yerli yerinde bizi bekliyor. Peki bu kadar malzemeyle ne mi yapacağız? Hemen menüyü sayıyorum sizlere;
  • Karidesli Enginar Kalbi Salatası
  • Rezeneli Risotto
  • Beyaz Şarap Soslu Levrek Buğulama
  • Kırmızı Şarap Soslu Armut

22.04.2012

John Steinbeck usulü Mantarlı Risotto

Şu sıralar Mark Crick'in yazdığı "Kafka'nın Çorbası" adlı 14 adet yemek tarifiyle dünya edebiyatı tarihini anlatan bir kitap okuyorum. Kitapta Virginia Woolf'dan Franz Kafka'ya Jane Austen'den John Steinbeck'e kadar dünya edebiyat tarihine geçmiş 14 yazarın kendi üslubuyla yemek tarifleri veriliyor. Yemek yapma sanatı gerçek bir edebiyatçının üslubuyla yoğrulmuş biçimde sunuluyor bizlere. Bu yüzden, bana ilgi çekici ve çok lezzetli geldi bu kitap. Hepsi birbirinden keyifli bu tarifler arasından John Steinbeck'ten Mantarlı Risotto tarifini seçtim sizlerle paylaşmak üzere. Kitaptan aynen aktardığım bu yazı malzeme listesiyle başlıyor.

" Malzemeler
  30 gr. kurutulmuş porcini mantarı
  Sızma zeytinyağı
  3 adet taze yabani mantar
  1 soğan 
  2 diş sarımsak
  1 bardak risotto pirinci
  2 bardak sebze suyu
  1/4 bardak taze rendelenmiş parmesan
  1/2 bardak beyaz şarap
  Tuz ve taze çekilmiş karabiber


19.04.2012

Nazilli Perşembe Pazarı

Gelin sizle bir yolculuğa çıkalım ve buraya kilometrelerce mesafede olan, dağlarından yağ ovalarından bal akan, Türkiye'de en uzun süre yaşayanların bulunduğu bir şehre gidelim. Bu şehir Ege Bölgesi'nin şirin bir ilçesidir ve Aydın'a bağlıdır. Aydın'a bağlıdır da bu memleketin insanları uzaya bile gitse "Biz Aydın'lıyız" demez çünkü onlar Nazillili'dir. Nazilli'yi bilmeyen de bu vesileyle öğrenir. Evet, Nazilli'dir bu şehir. İlçedir ama 100 bini aşkın nüfusuyla pek çok ili katlar.

Hani dedik ya dağlarından yağ ovalarından bal akar diye. Boşuna değildir elbet. Belki de bu deyiş açıklar neden Nazilli'de yaşayan onlarca kişinin 100 yaşını aştığını ve hala sağlıklı olduğunu. Bu kadar sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarından biri elbette ki insanın ne yiyip ne içtiğidir. Bende en son çıktığım Nazilli yolculuğumda bu sırlardan birini açığa kavuşturmak ve sizlerle paylaşmak amaçlı Nazilli Perşembe Pazarı'na çıktım ve görüntüledim neler olduğunu. 

Bu şehirde çay, muz gibi özel iklim şartları gerektiren tarım ürünleri dışında pek çok şey yetişmektedir. Yetişen tüm ürünler direkt üreticiden halka gelir. Arada herhangi bir aracı bulunmaz. Üreticiler yani çevre köylerde yaşayanlar çeşit çeşit ürün eker biçer. Yetiştirdiği ne varsa erkenden kalkar mahsullerini dalından, bahçesinden toplar ve getirir, sabah erkenden Nazilli Perşembe Pazarı'na. Öyle tazedir ve doğaldır ki bu ürünler hem sergide hem de tadına bakıldığında kendini belli eder.


17.04.2012

Suşi Nasıl Yapılır?

Kayra Restoran Haftası etkinliklerini hemen hemen her mecradan takip etmeye çalışıyorum. Yine böyle takiplerin bir tanesinde Nişantaşı Sushico'da düzenlenecek olan "Suşi Yapım Workshop'u" etkinliğini gördüm. Etkinliğe katılmak için gerekli mini testi tamamladım ve kazananlardan olurum diye ümit ederek beklemeye başladım. Sonuç tam istediğim gibi oldu ve katılım hakkı kazandım. Sevinç naraları atarak bir an önce Cumartesi saat 4 olsun istedim.

Geçtiğimiz cumartesi günü saat 4'e varmadan Sushico Nişantaşı'ndaydım. Henüz kimse gelmemişti ama masamız çoktan hazırlanmıştı. Hazır vakit varken aldım elime makinemi çekmeye başladım masamızı. 


14.04.2012

Ab'bas Waffle

İstanbul, ışıl ışıl güneşli bir cumartesi gününe merhaba dedi  bu sabah. Hem baharın yaklaşması hem de havaların ısınması insanın içini açıyor ve mutlu bir şekilde uyanmayı sağlıyor.(en azından benim için öyle J ) Hafta sonunun ve bu güzel havanın tadını çıkarmak için miskin miskin uyumak yerine erken kalktım bugün.  Hemen günün planını yaptım kafamda. Güzel bir kahvaltının ardından Beşiktaş’tan Bebek’e kadar sahil yolu boyunca yürümeye karar verdim. Günlük hayatımda pek spor yaptığım söylenemez. O yüzden, biraz hareket ederim ve fazlasıyla da İstanbul’un havasını teneffüs eder, Boğazı’n tadını çıkarırım diye düşündüm. Merak etmeyin, bu kadar yürüyüş var ama sonunda leziz bir ödül beni bekliyor olacak J

Varış noktası Bebek'e vardığımda "Ab'bas Waffle"a gideceğim. Kesin kuyruk vardır "Ab'bas”ın önünde biraz sıra bekleceğim.


12.04.2012

Salomanje'de Trendsetter ile Yemek Sohbeti


Geçen günlerde heyecan ve merakla beklediğim Kayra Restoran Haftası'nın başlamak üzere olduğunu duyurmuştum ve nihayet bugün etkinlikler dört bir yanda başladı. İlk gün etkinliği olarak harika vakit geçirdiğim Salomanje'de Trendsetter ile Yemek Sohbeti'ne katıldım.

10.04.2012

Tuzla Balıkçısı


Bir lezzetin damağımı çatlatabilmesi ya da hatırladıkça dimağımı şenlendirebilmesi için özgünlüğü önemlidir bana göre. Diğer bir deyişle, mekan farklı bir lezzet sunabiliyor mu ya da hemen hemen her yerde bulabileceğimiz bir menüsü mü var? Elbetteki gelenekselleşmiş yemeklerimiz var onların ustası, hünerli elleri apayrı ama bazen de insan farklı bir damak tadı ya da başka bir tarif aramıyor mu? İşte tam da böyle bir arayıştayken buldum Tuzla Balıkçısı'nı.

7.04.2012

Kayra Restoran Haftası - 4


Bu sabah çok yakın bir arkadaşımdan en başta kendim olmak üzere tüm lezzet tutkunlarını heyecanlandıracak bir etkinlik haberi aldım. İşte haber: 4. Kayra Restoran Haftası 12 - 26 Nisan tarihleri arasında eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilecek. 

6.04.2012

Maşukiye


Güneşli bir hafta sonu yaklaşırken ve bugün haftanın son iş günüyken, eminim pek çok kişi hafta sonu ne yapsam nereye gitsem diye düşünüyordur. Yaklaşık 2 hafta önce bende bu konuyu derin derin ve iştahla düşünürken fark ettim ki İstanbul’un yoğunluğu, kalabalıklığı ve koşturmacası beni yormuş. En iyisi mi dedim hem fazla uzaklaşmayayım hem de doğayı ve sakinliği bulabileceğim bir yere gideyim.  Ufak çaplı bir araştırma yaptıktan sonra Sapanca Gölü kıyısında bulunan İzmit’e bağlı şirin bir belde olan Maşukiye’ye gitmenin keyifli olacağını düşündüm. Hemen arkadaşlar arandı, planlar yapıldı. Ve bir Pazar günü 8 buçukta güzel bir kahvaltı ve doğa manzarası için yola düştük. 

3.04.2012

Endonezya / Malezya Usulü Kızarmış Pirinç | Nasi Goreng


Blogda sadece mekanlar, yarışmalar yok tarifler de var elbet. İlk tarifim günümüzde Çin, Surinam, Hollanda gibi ülkelerde de sıkça yapılan ama asıl kökeni Malezya ve Endonezya Mutfağı olan Nasi Goreng. Kelime anlamı ise haşlanmış kızartılmış pirinç anlamına geliyor. O halde bakalım neymiş bu Nasi Goreng'nin hikayesi, nereden gelirmiş şanı şöhreti. 

2.04.2012

Gençler Teşhir Yarışması

10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri o kadar dolu doluydu ki bana yazı yazacak epey malzeme çıktı. Bu kadar yazıdan sonra artık kapanış yazısında sıra. Kapanışı genç aşçılık öğrencileri arasında yapılan yarışmayla yapıyoruz. Gençler de ustalarla benzer kategorilerde yarıştı. Çeşit çeşit eserler teşhir alanını tatlı bir cümbüşe döndürdü.  

O halde gelsin rengarenk "Süslü Kutlama Pastaları"


Ustalar Teşhir Yarışması_2

10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri ustalar teşhir yarışması eserleri bir yazıya sığmadı ve ikinci yazıya taştı. Hal böyle olunca kaldığımız yerden farklı kategoriler ve göz alıcı çalışmalarla devam edelim. 

"Yağ" kullanılarak hazırlanan dekoratif heykeller